<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d15018086\x26blogName\x3d.:TziNtziras:.\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://tzintziras.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_US\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://tzintziras.blogspot.com/\x26vt\x3d2650322032835705837', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Wednesday, August 23, 2006

Γαιδουρονησι - Χρυση, part iii

Ακολουθει μια ιστορια ρομαντική, η οποία όμως κυριολεκτικά πνίγηκε στα σκατά...

Συμπληρωματικός οδηγός επιβίωσης νήσος Χρυσή:

1. ΜΗΝ ΧΕΖΕΤΕ ΣΑΝ ΖΩΑ ΠΑΝΤΟΥ
2. ΜΗΝ ΧΕΖΕΤΕ ΣΑΝ ΖΩΑ ΠΑΝΤΟΥ
3. Αν δεν ακολουθήσετε τον κανόνα 1 και 2 και παρόλαυτα θέλετε να κάνετε την ανάγκη σας στην ύπαιθρο, τότε ΘΑΦΤΕ ΤΑ ΣΚΑΤΑ ΣΑΣ.

όποιος ακολουθήσει τον 3ο κανόνα ας φροντίσει
4.1 ΝΑ ΘΑΨΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΛΩΧΑΡΤΟ
4.2 ΝΑ ΜΗΝ ΧΕΣΕΙ ΣΕ ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΗΘΕΙ ΣΚΗΝΗ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ. (ΓΙΑ ΣΑΣ ΤΑ ΖΩΑ ΤΟ ΛΕΩ, ΞΕΡΕΤΕ ΕΣΕΙΣ)

Το νησί αυτή την φορά ήταν σε κακά χάλια. Φιλόξενούσε πάνω απο 400 άτομα και κυριολεκτικά ήταν πατόκορφα χεσμένο. Και κατουρημένο αν κρίνω από την μυρωδιά κατρουλίλας που ερχόταν με το βραδυνό αεράκι.

Τελικά κατάλαβα πως όλοι τον παίζουμε. Αγρίως.
Το λιμενικό που αφήνει κάθε είδους σκάφος να αράζει στην ακτή και να ρίχνει άγκυρα μες τον κόσμο.
Το δασαρχείο που έχει χάσει κάθε έλεγχο με τις δεκάδες παρανομίες που γίνονται. Υπεραιωνόβια δέντρα έχουν κακοποιηθεί αγρίως για να γίνουν καβάντζες. Παράνομες γεννήτριες παράγουν τον πολιτισμό μας, παράνομες καλύβες, μπαρ που σπάει την ησυχία της νύχτας παίζοντας μουσική ως τις 3, γουρούνες που ξεσηκώνουν το νησί με τα συνεχή πηγαινέλα, ξαπλώστρες, κατασκηνωτές, εγω...
Το μέρος ήταν δρυμός. Μετά ήταν για κάποιους μαγικό ησυχαστήριο... Τώρα είναι αποχωρητήριο trendyδων και χρυσοριχείο των ντόπιων...
5-7 καράβια την μέρα φέρνουν περί τους 2000 τουρίστες που αλλαλάζοντες μεταμορφώνουν 350 μέτρα παραλίας σε Άλιμο, κάποια Κυριακή. Οι παλιοί θυμούνται άσπρη άμμο από την σκόνη των κοχυλιών. Πάει αυτή... δεν άντεξε τόσα πατήματα.
Η αρχαιολόγική επίσης τον παίζει. Απολιθωμένοι βράχοι με κοχύλια χιλιάδων ετών είναι ρυμαγμένοι και αυτά σπασμένα παντου.
Για να καταλάβει κάποιος το μέγεθος της καταστροφής αρκεί να φανταστεί το σπήλαιο του Διρού πχ. αφημένο μερικά χρόνια ελεύθερο και ξαφνικά... να μην μπορείς να πατήσεις από το πολύ σκατό, να μυρίζει αφόρητα, τα πετρώματα να έχουν καταστραφεί και οι σταλακτίτες και σταλαγμίτες να είναι σπασμένοι και διαλυμμένοι. Κάτι ανάλογο έγινε και εδώ.

Μαζί με τους άλλους όμως τον παίζω και εγώ που κάθομαι και γράφω οδηγίες και δεν το ράβω να αφήσω το μέρος όσο γίνεται, βάζοντας το λιθαράκι της μουγγαμάρας μου, στην ησυχία του.
Δεν ξέρω τελικά αν έχω δίκιο ή άδικο. Αν αυτή είναι η φυσική εξέλιξη του περιβάλλοντος για την γη. Αν ο άνθρωπος τελικά είναι ιός και καταστρέφει αχόρταγα τα πάντα.
Αυτό που ξέρω είναι πως όποτε επισκέφθηκα το μέρος προσπάθησα να μην του γίνω βάρος. Γιατί είμαι κ γω επισκέπτης φιλοξενούμενος εκεί, όπως όλοι...

Labels: , , , ,

3 Comments:

Blogger Unknown said...

δε μπορώ να καταλάβω με ποιο σκεπτικο καθεται καποιος και διαφημιζει στο νετ μερη σαν το γαιδουρονησι.πηγαινα χρονια μεχρι περισυ,δε θα ξαναπαω.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ ΣΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΥ ΟΜΩΣ...ελεος πια..αυτοσχεδια τουαλετα δε σας εχει περασει ποτε απο το μυαλο αλητες??αν δε ξερεις απο ελευθερο camping δε καταλαβαινω γιατι το κανεις,αφου πρωτον δε σεβεσαι τη φυση και δευτερον δε σεβεσαι τους υπολοιπους που θα ερθουν μετα απο σενα..σε καθε καλη καβατζα (βλεπε δεντρο-σκια)υπαρχουν παντου σκατα θαμμενα η χυμα..οταν φυσαει αερας τα κωλοχαρτα ερχονται μεσα στη σκηνη σου...αν πας ειδικα το σεπτεμβρη θα βαλεις τα κλαματα..σκουπιδια παντου απο campers οπως σκηνες που τισ εχει παρει ο αερας μεχρι αιωρες μπλεγμενες στους κεδρους..οι τουριστες ηταν αμετρητοι περισυ,οπου κατουραγαν οπου εβρισκαν και συμπληρωναν το σκηνικο...οταν ακουσα οτι υπαρχει περιπτωση να γινει εθνικος δρυμος ειχα στεναχωρηθει,τωρα το ευχομαι με ολη μου τη καρδια μπας και σωθει το ταλαιπωρο αυτο μερος...ειστε ολοι απαραδεκτοι που το ΞΕΦΤΙΛΙΣΑΤΕ το μερος..

May 23, 2009  
Blogger salvador said...

γαμησετα φιλε, ετσι είναι
να δουμε πάλι φέτος τι "σκατά" θα γίνει!!

June 11, 2010  
Blogger Μπάμπης said...

Παιδιά δεν πρέπει να θάβει κανείς τα σκατά του. Μπορείς πολύ απλά να βάλεις λίγο χαρτί κουζίνας, να κάνεις την δουλειά σου να σκουπιστείς και να τοποθετήσεις τα κατορθώματα σου σε μια σακούλα και να την κλείσεις μαζί με τα κωλόχαρτα.

July 08, 2011  

Post a Comment

<< Home